türk cumhuriyetleri başkentleri ve bayrakları

Türk Cumhuriyetlerin başkentleri coğunlukla çok karıştırılıyor ve ya bilinmiyor gözlemlediğim kadarıyla. Çevremdeki arkadaşlarıma tek yöntemle bu başkentleri öğrettim ve başarılı da oldum sayılır. Bu yöntemi Wardomda da denemek istiyorum. Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan konumuz olacak. Tacikistan her ne kadar Türk ülkesi olmasa da öteki Türk Cumhuriyetlere yakın bulunduğu için kattım:) ) Türk Cumhuriyetlerinin başkentlerini Öncelikle başkentleri tam öğrenelim hafızamıza yerleşsin.

Astana, Bişkek, Taşkent, Duşanbe, Aşkabat As'ı görünce Astana, Biş'i görünce Bişkek aklınıza gelsin, Taş'ı görünce de Taşkent. o derece beyninize kazıyın... Amacım kelimeleri tamamlayabilmenizi sağlamak. Mesela bulmacada '' Bir Başkent'' diye soru çıktı. İlk üç harfi belirgin Duş**** , Aşk****, Taş**** şeklinde, Eğer bu başkentleri tamamlayabiliyorsanız şimdi ASIL adıma geçelim. Türk Cumhuriyetleri Başkentleri Türk Cumhuriyetlerinin başkentlerini size ezberleteceğiz. İşte en kolaylarından başlıyoruz.

Kazakistan Başkenti : Astana Kazakistan kelimesindeki KAZAK bölümüne odaklanalım, aklınıza burdan KAZAK' ı Astım cümlesi gelsin. ASTım kelimesinde ilk üç harf olan AST size ASTana'yı hatırlatacaktır.

KAZAKistan -----> ASTana Türkmenistan Başkenti : Aşkabat Türkmenistan kelimesini görünce aklınıza Aşkabat'ın ilk 3 harfi gelmeli. O sebepten dolayı şöyle bir örnekle olayı sembolleştirelim. Bu ülkede ciddi olan kelime TÜRK. Türklerin Türkmenistan'a olan aşkını düşünün. Buradaki AŞK, size AŞKABAT'ı anında hatırlatacaktır:)

 TÜRKmenistan -----> AŞKabat Kırgızistan Başkenti : Bişkek BİşKEK Özbekistan Başkenti: Taşkent Burada yüzeyinde duracağımız sözcük BEK. ÖzBEKistan:) Peki bek bize neyi anımsatacak? Bildiğimiz bu gibi BEK savunma demektir. Savunma kelimesinden de , aklınıza bundan sonra türkçede kalıplaşmış yalnızca söz öbeği olan TAŞ bunun gibi savunma gelecek. TAŞ kelimesini gördük mü artık gerisi kolay.

TAŞkent :) ÖzBEKistan---> TAŞkent Tacikistan Başkenti: Duşanbe Önemle altını çizeceğim kelime burada TACİ. Kafanızda Tacettin diye tek şahıs yaratın. Tacettine de kısaltma şekilde TACİ diye seslendiğinizi varsayın.

 TACİ'nin DUŞ aldığını varsayalım. İlk 3 harfi yine bulduk. DUŞ****, bu da bizi Duşanbe kelimesine götürecek.

TACİkistan ---> DUŞanbe:) İşte böyle böyle anlatımlarla, Türki Cumhuriyetlerin Başkentlerini ezberleyeceğiniz, belki de derslerinizde, belki de hayatınızda çok faydası olacak yalnızca wardom.org konusu size.

Yorumlar